czwartek, 4 października 2012

Makaron na piątek

Piątek to dzień bezmięsny, przynajmniej w większości katolickich domów. I zawsze wtedy zastanawiam się, co ugotować, żeby było pożywne, szybkie w przygotowaniu (coś specjalnie dla pracujących;-)) a do tego zdrowe i oczywiście bez mięska... Ostatnio natknęłam się na przepis na pyszne spaghetti...

Co będzie nam potrzebne?

- makaron spaghetti,
- 250 g bobu,
- 200 g sera pleśniowego typu rokpol,
- szklanka śmietanki kremówki,
- bazylia lub pietruszka,
- sól, pieprz,

Jak przygotujemy spaghetti?

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie gotujemy bób, studzimy i obieramy ze skórki (młody bób można jeść bez obierania). Ser kroimy w kostkę i rozpuszczamy na patelni. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy bób. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zieleniną i polewamy jeszcze gorący makaron. 

Ja dodatkowo do sosu dodaję dwie kostki serka topionego o smaku śmietankowym. 

SMACZNEGO!

UWAGA: Obecnie na moim blogu będą pojawiać się głownie przepisy na tanie, szybkie dania - idealne dla zapracowanych...;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zostawienie komentarza. Na wszystkie pytania odpowiadam mailowo.