Piątek to dzień bezmięsny, przynajmniej w większości katolickich domów. I zawsze wtedy zastanawiam się, co ugotować, żeby było pożywne, szybkie w przygotowaniu (coś specjalnie dla pracujących;-)) a do tego zdrowe i oczywiście bez mięska... Ostatnio natknęłam się na przepis na pyszne spaghetti...
Co będzie nam potrzebne?
- makaron spaghetti,
- 250 g bobu,
- 200 g sera pleśniowego typu rokpol,
- szklanka śmietanki kremówki,
- bazylia lub pietruszka,
- sól, pieprz,
Jak przygotujemy spaghetti?
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie gotujemy bób, studzimy i obieramy ze skórki (młody bób można jeść bez obierania). Ser kroimy w kostkę i rozpuszczamy na patelni. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy bób. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zieleniną i polewamy jeszcze gorący makaron.
Ja dodatkowo do sosu dodaję dwie kostki serka topionego o smaku śmietankowym.
SMACZNEGO!
UWAGA: Obecnie na moim blogu będą pojawiać się głownie przepisy na tanie, szybkie dania - idealne dla zapracowanych...;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zostawienie komentarza. Na wszystkie pytania odpowiadam mailowo.